Akdağ: Samsun bölgesinin en yüksek dağı olup, kuzeyinde Ladik Ovası ve Ladik Gölü bulunmaktadır. Ovanın kodu 1000 ve 2000 m yükseltileri arasında üç yayla bulunmaktadır.
Ülkemizdeki kıyı şehirlerinin genelinde olduğu gibi kış aylarında ılıman ve yağmurlu bir iklime sahip olan Samsun şehir merkezinde kar, yılda en fazla birkaç gün kendini gösterir. Sokakların bembeyaz olduğuna tanık olmak ise çok daha zordur. Hal böyleyken, kar görmek isteyen Samsunlular, hafta sonu eğlenceleri için daha içte kalan ve yüksek rakımlı yerlere giderler. Şehir merkezine oldukça yakın mesafede bulunan Kocadağ ve Nebiyan gibi platolarda kar neredeyse kış boyu bulunur. Buralar kısa süreli eğlenceler için cazip yerler olmasına karşın yetersiz kar yağışı nedeniyle bu konuda tesisleşmeden mahrum kalmışlardır.
Oysa çok daha iç kesimlerde, Ladik ilçesi’nin sırtını yasladığı 1800 metre rakımlı Akdağ, adından da anlaşılacağı üzere kış ayları boyunca beyazlara bürünür. Bugüne dek yalnızca yöre halkının nimetlerinden faydalanabildiği Akdağ, aslında her zaman ilgi odağıydı. Daha çok yaz aylarında yapılan yayla şenlikleri ile adını duyuran platonun uygun zemini birçok çim kayağı meraklısının dikkatini çekmiş, ve daha sonraları bu amaçla birçok organizasyona ev sahipliği yapmıştır.
Geçtiğimiz yıllarda yapılan 1500 metre uzunluğundaki telesiyej ve konaklama amaçlı yatırımların ardından bölge kış turizmine de uygun hale gelmiş ve turistik kayak tesisi hüviyeti kazanmıştır. Konumu dolayısıyla Samsun’un yanı sıra; Amasya, Çorum, Tokat gibi civar illerin de yoğun ilgisiyle her geçen gün daha çok tanınan ve ziyaret edilen “Ladik Akdağ Kış Sporları Merkezi” bölgenin kış turizmi odaklarından biri haline gelmiştir.
Samsun’a 75 km mesafede bulunan Ladik; kaplıcaları, kayak merkezi ve doğal birçok güzelliği ile ilgi odağıdır. Kış sporları tesislerine özel aracınızla veya yerel turizm şirketlerinin düzenlediği günübirlik organizasyonlara katılarak ulaşabilirsiniz. Ladik ilçe merkezinden geçtikten hemen sonra birkaç kilometrelik tırmanma hattında yol alarak tesislere ulaşmak mümkün. Çıkış ve iniş istikametinde iki şeritli dar parke yol genel olarak kardan temizlenip açık tutulsa da, yağışlı havalarda zincirsiz araçlar birkaç noktada zorlanabiliyor. Kalabalık günlerde sorumsuz sürücülerin dar yolda araçlarını kenara çekip bırakmaları trafik akışını bir hayli zora sokuyor. Tırmandıkça artan yükseklikle birlikte ortaya çıkan panoramik manzara izlenmeye değer doğrusu. Ladik gölü ve Ladik ovası bu yükseklikten büyüleyici görünüyor. Hafta sonları oldukça kalabalık olan tesis şimdilik kayak merkezi, dört mevsim motel ve restoran olarak kullanılan bir binadan ve zirveye uzanan ve her sepetinde iki kişi taşıyabilen uzunca bir telesiyejden oluşuyor.
Motelde kalan misafirlerle sohbet ettiğimizde; konaklama imkanlarından gayet memnun olduklarını, özellikle hafta sonları canlı müzik ve şömine başı sohbetlerinin oldukça hoş olduğundan söz ettiler. Tesiste konaklama ve yeme içme olanaklarının yanı sıra; kayak veya snowboard kiralama, atv safari, kar motosikleti turları gibi birçok sportif imkan da mevcut. Kayak haricinde ise yeni başlayanlar ve çocuklar için daha az eğimli pistte kullanılmak üzere kızak kiralamak da mümkün.
Tesis içerisindeki bar, lobi ve restoranın haricinde dışarıda yapılan sucuk ekmeğinizi kar üzerinde konumlandırılmış masalarda atıştırmak ise ayrı bir keyif. Yakın çevrede neredeyse hiç ağaç yok. Bu yüzden bazı günlerde pist çevresinde rüzgar rahatsız edici olabiliyormuş. Bu sebepten pist kenarında bazı bölgeler için ağaçlandırma çalışmaları başlatılmış. Diğer yandan birbiri ardına sıralanan bembeyaz tepelerdeki kar manzaraları, çevre yürüyüşleri ve fotoğraf çekimleri için oldukça uygun. Tesislerden zirveye telesiyejle ulaşmak ise 10 dakika kadar sürüyor.
Kayak yapma niyetinde olanlar için pistin genişliğinin ve eğiminin her seviyedeki kayakçı için gayet uygun olduğunu söyleyebiliriz. Hafta sonunu doğa, spor ve kar manzarasıyla süslemek isteyenler için Ladik Akdağ Tesisleri ailecek güzel vakit geçirebileceğiniz oldukça hoş bir mekan.